Tea with Adri

Életvezetés - Karrier - Egészség - Life coaching

Mutasd mit olvasol, megmondom ki vagy!
Avagy 4+1 tipp, hogyan legyen újra élmény az olvasás

A lélek hőmérője: a könyv.  Mondd, meg mit olvasol és megmondom: mi vagy. Megmondom mi az akaratod, célod, vágyad, álmod.

Juhász Gyula 

pexels-photo_1.jpg

Imádok olvasni. Számomra a könyvek újabb és újabb világokra nyitnak ajtók, olyanok, mint a dimenziókapuk. Belépsz és egy másik világban találod magad. Az író világában. Gondolatok, érzések, tanítások. A könyv az ajtó a tudáshoz.. szórakozáshoz.. önfejlesztéshez..

Minden alkalommal, amikor könyvesboltban járok a bennem élő gyermek táncra perdül és egyik könyvtől szalad a másikig.

A könyv a legnagyobb varázslat, minden csoda benne van, ami eddig volt s ami ezután lesz… mert aki olvas, az szabad lesz, megismerve mások gondolatait, szabadon választhat, kialakíthatja a saját gondolatait, összemérheti őket, veszthet és győzhet, okulhat és javíthat, ahogy méltó az emberhez. Ugye milyen egyszerű, csak meg kell tanulni az ábécét, és olvasni kell.

Csukás István

pexels-photo-256546.jpeg 

De én nem szeretek olvasniiii..

 

Sokszor tapasztalom, hogy az általános iskolai kötelező olvasmányok hatására sokakban megfogalmazódik egészen fiatalon egy döntés: „Ha ezt túlélem, soha többet nem veszek könyvet a kezembe!”

Pedig micsoda hatalom van annak birtokában, aki olvas, folymatosan képzi magát, tájékozódik a világban és szakterületén! 

Az olvasás az egyik leghatékonyabb formája a személyiségfejlesztésnek. Olvasás közben magadhoz beszélsz, és neki minden szavát elhiszed. Vele nem vitatkozol, és ebben a hatékony párbeszédben van alkalmad elgondolkozni az olvasottakon. Ezek a gondolatok, ezek a jegyzetek, észrevételek, az aha!-érzések juttatnak el oda, ahová szeretnél menni.

Maria Clarence 

Így azoknak, akik hasonló gondolatokkal hagyták ott az iskola padot, hoztam pár technikát segítségül.

4+1 tipp, hogy újra élvezhesd az olvasást

 

  1. Fordulj felé érdeklődéssel

Azt gondolom a legfontosabb tisztázni miért olvasol, mi a cél. Meg kell keresni a motivációt akkor is, ha látszólag nincs benne semmi érdekes. Fordulj az olvasandó szöveg felé gyermeki érdeklődéssel, tedd fel a kérdést: „vajon mit tanulhatok ebből?” 

  1. Érdeklődési körödnek megfelelő könyvekkel kezd

Ha kezdő, vagy újrakezdő olvasó vagy – nincs ebben semmi szégyelnivaló! – akkor érdemes olyan művekkel kezdeni, ami összhangban van érdeklődési köröddel. Ne akarj olyan könyvet elolvasni, ami nem érdekel, szabad menet közben letenni azt a könyvet, ami nem kelti fel az érdeklődésed. Az olvasás kellemes időtöltés, ha kényelmetlenül érzed magad és feladatként tekintesz rá, nem fog (jól) működni.

  1. Vigyél bele rendszerességet!

Sokat utazol munkába menet? Tökéletes idő egy jó könyv felütésére.

Nehezen alszol el esténként? Hagyd, hogy egy jó könyv társaságában érkezzen meg az álommanó.

Sokat ülsz az autóban? Hallgass hangos könyveket, fejleszd magad út közben!

Biztos a Te életedben is van olyan fél-egy óra, amit fel tudsz használni olvasásra. A reggeli órákat azért ajánlanám, mert ébredés után agyunk nyitott új ötletek, gondolatok befogadására, ami aztán hatással lesz az egész napodra. Az esti órák pedig azért bizonyulnak tökéletes választásnak, mert a kutatások szerint a közvetlenül elalvás előtt olvasott gondolatok közvetlenül a tudatalattinkba jutnak, formálva ezzel gondolatainkat, álmainkat.

Nézd meg, hogyan tudnád beépíteni az életedbe ezt a kis eseményt, nem a gyakoriság, hanem a rendszeresség a lényeg.

  1. Olvass kettőt egyszerre!

Tanulmányok és életrajzok sora igazolja, hogy a nagy emberek mind nagy olvasók is (voltak). Gyakran a heti egy könyv teljesítményről lehet hallani, sokan javasolják szakmai fejlődésünk érdekében, hogy minél rövidebb idő alatt minél több a szakterülethez kapcsolódó könyvet olvassunk el – ezzel biztosítva szakértővé válásunkat.

Én személy szerint abban hiszek, hogy érdemes legalább két könyvet olvasni egyszerre, mert van olyan nap, amikor nem vágyom arra a könyvre, amit olvasok, de az olvasás élményét nem szeretném elveszíteni, ezért a másik könyvet ütöm fel.

  1. Készíts jegyzeteket

Bizony-bizony, ha éppen nem regényre esett a választásod, érdemes akár a könyv margójára, vagy ha nem szeretnéd a könyved „tönkre tenni”, akkor akár kis post-it lapokra vagy jegyzetfüzetbe felírni a felmerülő gondolatokat, vagy kiemelni a legfontosabb/legérdekesebb részeket. Ez segíteni fog elmélyíteni a tudást, és később, ha újra kezedbe kerül a könyv, gyorsabban fogod tudni átlapozni, mert mint kis útjelző táblák, ott lesznek korábbi jegyzeteid.

Olvasni nem azért érdemes, hogy „műveltek” legyünk, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is.

Müller Péter

 pexels-photo-864938.jpeg

És még azt is gondolom, hogy az írás és az olvasás a meditáció legtartalmasabb formája. Még senki sem talált fel ennél is tartalmasabbat. Ha a világtörténelem legérdekesebb elméinek műveit olvassuk, nemcsak a saját elménkkel töprengünk, de az övékével is. És ez számomra maga a csoda.”

Vonnegut

Mit olvasok én?

 

Rengeteg könyvet olvastam már el az elmúlt években, voltak közte elhanyagolhatóak és életmegváltóak is. Utóbbiak közül hoztam most egy listát, teljes szívvel ajánlom mindenki figyelmébe kedvencnek mondható könyveimet: 

  • Brian Tracy, Célok
  • Brian Tracy, Változtasd meg gondolkodásod és megváltozik az életed
  • Csíkszentmihályi Mihály, Flow
  • Dale Carnegie, Hogyan szerezzünk barátokat és legyünk hatással másokra
  • David J Schwartz, Gondolj merészet
  • Dr. Joseph Murphy, A tudatalattid csodálatos hatalma
  • Earl Nightingale, A legnagyobb felfedezés
  • Eckhart Tolle, A most hatalma
  • Emil Coué, Elméd gyógyító hatalma
  • Jack Canfield, A siker alapelvei
  • James Allen, Ahogy gondolod
  • Jim Rohn, A jólét és boldogság 7 stratégiája
  • John C Maxwell, Hogyan legyünk hatással az emberekre
  • José Silva, Agykontroll
  • Louise Hay, Gyógyítsd meg az elméd
  • Marisa Peer, Rendíthetetlen önbizalom
  • Maxwell Maltz, Pszichokibernetika
  • Naploeon Hill, Gondolkodj és gazdagodj
  • Robin Sharma, A siker kézikönyve
  • Simon Sinek, Találd meg a miérted
  • Stephen R. Covey, A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
  • Tim Ferris, 4 órás munkahét
  • Tony Robbins, Egy barát üzenete

Egy utolsó gondolat útravalóul, amivel csak egyetérteni tudok:

Az olvasás megváltoztatja az életed.

Jennifer E. Smith

 pexels-photo-324129.jpeg

Neked melyik könyv volt hatással az életedre? Írd meg kommentként a cikk alá, vagy nekem üzenetben és beszélgessünk róla!

 

 A képekért köszönet a Pexels.com-nak

A bejegyzés trackback címe:

https://teawithadri.blog.hu/api/trackback/id/tr9614051006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tea with Adri

Berecz Adri vagyok, okleveles coach, NLP Mester és energiagyógyász. Ambíciózus, motivált nőknek nyújtok segítséget abban, hogy felülkerekedjenek a negatív gondolataikon, újra rátaláljanak a valódi énjükre és a legjobbat hozzák ki magukból. Küldetésem, hogy segítsek eljutni a „nem vagyok elég” állapotból a megingathatatlan magabiztosságig és, hogy Te is azt az életet éld, amit megálmondtál magadnak! További információkért látogass el a www.teawithadri.com -ra!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása