Tea with Adri

Életvezetés - Karrier - Egészség - Life coaching

Pénzügyeink..
avagy mikor leszek már gazdag?!

Gyakran merül fel coaching beszélgetéseink alkalmával a pénz kérdésköre. Ezért összegyűjtöttem Nektek pár hasznos tanácsot, hogy egy lépéssel közelbb kerülhessetek az álom-bevételetekhez.

coins-currency-investment-insurance-128867.jpeg

 

Mi a szitu?

 

Az első és legfontosabb teendőd, ha a pénzügyi helyzeted megváltoztatására adod a fejed, hogy felméred hol vagy most. Ennek legegyszerűbb módja, hogy összeírod bevételeidet és kiadásaidat.

Őszintének kell lenned magaddal, érdemes minden apró kiadásod feljegyezni. Kávé a kedvenc helyeden? Egy szájfény mert pont beugrott a kosaradba? Nézd meg pontosan mik azok a költések, amikre azt mondod "Jajj ez nem számít, ez 1000 Ft alatt van!". Sok ilyen kis apróság és máris a bevételed felélted arra a hónapra.

Pro-tipp: Használj applikációt, hiszen a mobilod mindig nálad van! Én két progira esküszöm:

Spendee

Home Budget

Mindkettő nagyon jól szemlélteti mire mennyi pénz megy el egy hónapban. A jó benne, hogy teljesen saját magadra szabhatod, új kategóriákat kialakítva.

pexels-photo-919436.jpeg

 

A jövő..

 

A következő lépés miután szembesültél a valósággal az, hogy eldöntöd hova szeretnél eljutni. Döntsd el, mennyi pénzt szeretnél keresni, és tedd realisztikussá, elérhetővé.

Tehát ne azt mondd, hogy most 200 nettó a bevételed, jövő hónaptól nettó 1 millió legyen, hanem mondd azt, hogy 20%-al növelem bevételeimet az elkövetkező egy évben. Vagy mondd azt, megduplázod a mostani bevételed a következő öt évben. Persze elképzelhető, hogy hamarabb meglesz, de érdemes reálisnak ható üzenetet adni az agynak, hogy könnyen elfogadja az új célt.

Brian Tracy-től tanultam egy jó módszert:

Fogj egy lapot, írd fel a tetejére azt a gondolatot, amire választ vársz a tudatalattidtól és írj 20 választ azonnal a kérdés alá. 

Például:

"Mit tudok most tenni annak érdekében, hogy növelhessem a bevételeimet?"

"Mit kell tennem annak érdekében, hogy megduplázzam a bevételeimet/ X ezer Ft-ot keressek/ 3 külön bevételi forrással rendelkezhessek?"

Eleinte nehéz lesz, de ahogy átállítod az agyad a kérdés megoldására, hihetetlen mennyiségű ötlet zúdul majd a nyakadba. Sokkal nyitottabb füllel jársz majd az emberek között és meghallod azokat a szükségleteket, amikre lehet, hogy pont Te adod majd meg a választ. És ezt pénz követi majd.

És ne felejtsd el, az ötletek nem érnek semmit mindaddig, amíg nem fordítod cselekvésbe, nem kezded el megvalósítani. Lehet, hogy pont a megvalósítás közben jön egy még brilliánsabb terved, ami végül milliomossá tesz majd Téged.

pexels-photo-932261.jpeg

 

70 / 30

 

Jim Rohn tanácsa a bevételek növelésére a következő:

A fizetésed 70%-ából próbálj meg gazdálkodni az adott hónapban, A fennmaradó 30% felosztására pedig a következőt javasolja:

10% adakozás: Mindig van olyan, aki nagyobb nélkülözésben él, vagy kevesebbje van mint neked. Az adakozás egy olyan tevékenység, amiben a pénz értéke abban a pillanatban eltűnik, amikor felismered mekkora segítség még egy pici apróság is a nélkülözők életében. Gondolj azokra, akiknek nincs hol lakniuk, vagy éppen ennivalóra is alig van pénzük, azokra, ahol a gyerekek játékok nélkül nőnek fel, beteg gyerekekre vagy felnőttekre, azokra a kutyákra/macskákra akik utcéra kerültek mert megunták őket.. Rengetegen vágynak egy jobb életre, a bevételed 10%-a hozzásegítheti őket ehhez az álomhoz. Arról nem is beszélve, hogy a boldog élet egyik kulcsa a közért tett jóban is rejlik. Ez a megtakarítás másokért történik.

10% megtakarítás: Ez az összeg az, amit félreteszel magadnak, az álmaidra. Ebből tudod majd fedezni később egy bakancslistás célod megvalósulását, tanulmányaidat, lakásod megvásárlását, stb. Ez a megtakarítás Rólad szól, érted történik.

10% befektetés: A harmadik része a megtakarításoknak a befektetésé. Ez lényegében arról szól, hogy megveszel valamit, felújítod és több pénzért túladsz rajta. Itt a hangsúly a pénzmozgáson van, és lehet ez bármilyen apró dolog is. Ha ötletre vágysz, menj fel a Meska.hu oldalra és nézd meg mások milyen kézműves termékeket árulnak, hátha kedvetkapsz valami hasonló elkészítéséhez. 

pexels-photo-972884.jpeg

 

Kezd kicsiben!

 

Fő szabály: ne vállald túl magad! Ha túlságosan nagy fába vágod a fejszéd, túl sokat vársz el magadtól rövid idő alatt, akkor a vége 99%-ban kiégés lesz. 

Kezd kicsiben, de legyél kitartó és következetes. Eleinte tedd félre az 1%-át a fizetésednek, ha a 30% nagyon soknak tűnik. Majd amikor már tudsz az 1% nélkül élni, emeld fel 5%-ra. És ha már ez is komfortossá vált, lépj még egy szintet!

Másik trükk: Ha fizetésemelést kapsz, a különbözetet vagy legalább a felét tedd félre minden hónapban. Korábban megtanultál már a fizetésemelés előtti bevételedből gazdálkodni, így az extra összeg nem fog "hiányozni". De ha szeretnéd érezni az emelés hatását, tedd félre a különbözet felét. Így adsz is magadnak most és meg is takarítasz a jövődre nézve.

 

A vonzás törvénye a gyakorlatban tehát úgy működik, hogy látod reálisan a jelen helyzetet, kitalálod mit szeretnél elérni és a legfontosabb, hogy teszel érte minden hónapban.

Ha gyakorlod a fent írtakat, az anyagi helyzeted hamarosan virágzásnak indul.

 

Kérdésed van? Visszajelzésed? Érdekelne a life coaching? Vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim egyikén! :)

 

*a képekért köszönet a pexels.com-nak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teawithadri.blog.hu/api/trackback/id/tr9414143483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tea with Adri

Berecz Adri vagyok, okleveles coach, NLP Mester és energiagyógyász. Ambíciózus, motivált nőknek nyújtok segítséget abban, hogy felülkerekedjenek a negatív gondolataikon, újra rátaláljanak a valódi énjükre és a legjobbat hozzák ki magukból. Küldetésem, hogy segítsek eljutni a „nem vagyok elég” állapotból a megingathatatlan magabiztosságig és, hogy Te is azt az életet éld, amit megálmondtál magadnak! További információkért látogass el a www.teawithadri.com -ra!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása