Tea with Adri

Életvezetés - Karrier - Egészség - Life coaching

Kiút az érzelmi evésből

Gyakran felmerül a foglakozásaim alatt, hogy a coahcing az élet milyen területein használható. A válaszom erre az, hogy mindenhol, ami a lelket és a szellemet érinti, de valójában maga a fizikai valónkra, a testünkre is hatással van. A gastro coaching egy új ága a life coachingnak, mely kifejezetten a (túl)evés hátterében megbúvó érzelmekre fókuszál.

637493080.jpgKép forrása: getty images

Az érzelmi evés korunk egyik jellemző „betegsége”: a felgyorsult élet alattomos velejárójára, egy a stresszre sokakban kialakuló válaszreakció. Megrögzötten harcolunk diétákkal a súlyunk megőrzése vagy a túlsúly leadása érdekében, de gyakran csak időleges eredményt érünk el.

De mi is az az érzelmi evés – és miért van összefüggésben a diétázással?

Az étel sokak számára valamilyen érzelemhez kapcsolódik, gyakran a stressz oldásának eszköze. Az érzelmi evésre jellemző, hogy mindig egy hirtelen fellángoló éhségérzet előzi meg és bármennyit is eszünk, nem érkezik meg a jóllakottság érzése. Ennek tetejében az elfogyasztott étel mennyisége bűntudatot kelt bennünk. A „most azonnal ennem kell egy csomag csipszet” gondolat pont erre utal. Ebből látszik például az is, hogy nem csak azonnali reakciót kíván, hanem bizonyos ételre vagy ízre irányul. A habzsolás, túlevés hátterében az a mechanizmus áll, hogy mindaddig amíg a valós problémát nem oldod fel, nem lelhetsz teljességre vagy jóllakottság érzésre, hiszen az ok ott áll a háttérben, és az evés csak egy eszköz az érzés elnyomására.

Honnan tudhatod, hogy Te is érzelmi evő vagy? A következő kérdések segítenek ennek kiderítésében:

  • Valami bánt, de ahelyett, hogy szembe néznél vele, inkább ételbe fojtod a bánatod?
  • Szoktad jutalmazni magad evéssel vagy bizonyos ételekkel?
  • Többet eszel a szokásosnál, ha stresszes vagy?
  • Ha arra gondolsz, hogy meg kell vonnod magadtól ízeket vagy ételeket egy diéta miatt, bestresszelsz és feladod -  még mielőtt elkezdted volna?
  • Tudod kontrollálni magad ételek közelében (pl. Partin a nassolni valók mellett)?

Ha a fentiek közül bármelyikre igen volt a válaszod, nagy valószínűséggel Te is az érzelmi evők táborát gazdagítod.

Mit tudsz tenni az érzelmi evés vagy falásrohamok megfékezésére?

  • Ne kínozd magad szigorú diétákkal, hiszen ahogy Te is, a szervezeted is bepánikol, és őrült raktározásba kezd, aminek csak hízás, és még nagyobb bűntudat, végül önutálat lesz a következménye.Ha mindenképpen az étkezés helyretételével szeretnéd kezdeni, akkor maradj a realitások talaján, és szépen, lassan csökkentsd a porciókat. Használj például kisebb tányért vagy evőpácikát: apróságnak tűnnek, de hasznosak tudnak lenni
  • Figyeld meg az étkezési szokásaidat, és ismerd fel az ismétlődő mintákat.
  • Azonosítsd az érzést, aminek feldolgozására vagy elfedésére ételért nyúlsz. Ezek lehetnek a düh, a félelem, a szomorúság, az egyedüllét, a szégyen, az unalom vagy akár az üresség érzése is.
  • Helyettesítsd az étkezést más tevékenységekkel! Például, ha unatkozol olvass egy jó könyvet – ami személyes fejlődésed szempontjából is remek megoldás. Ha egyedül érzed magad, akkor mozdulj ki, és menj emberek közé, vagy hívj fel a barátnődet, és beszélgessetek.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ha magadra ismertél bármelyik ponton, ez nem azt jelenti, hogy baj van veled. Sőt, szerencsés vagy, hiszen, ahogy nevet tudsz adni a problémának, abban a pillanatban lehetőség nyílik annak megoldására is. Az érzelmi evés a lélekből ered, és tartós, maradandó változást kizárólag a lélek ápolásával hozhatsz az életedbe.

Szívesen olvasnál még többet erről a témáról? Ajánlom figyelmedbe Doreen Virtue: Szüntelen éhség című könyvét.

Ha magadra ismertél, és úgy érzed, hogy kicsi segítséggel könnyebb lenne elindulni a pozitív változás, fejlődés útján, keress az elérhetőségeim egyikén. Egy tea mellett megoldjuk ezt is!

A bejegyzés trackback címe:

https://teawithadri.blog.hu/api/trackback/id/tr412801494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2017.09.05. 11:32:29

Magamra ismertem, bár már tudtam, hogy ez a probléma. Viszont mi van akkor, ha a kiváltó probléma nem megoldható? Gyakorlati tippek arra, hogy hogy lehet átalakítani valami más, lehetőleg kevésbé káros stresszoldássá? A sport nem működik, a sport mellett is megmaradt a stresszoldó evés. Károsabb dologra meg nem akarnék átszokni. :)

Adri Berecz · http://www.teawithadri.com/ 2017.09.05. 21:36:42

@Csokáv: Bár nem tudom mi a háttér, de a legtöbb esetben én azt gondolom, hogy vagy coach vagy pszichológus segítségével - ha ilyen jellegű a probléma - megoldható.
Amit tudni kéne, hogy mi az amit ilyenkor szívesen eszel. Én pl. munkahelyi stressz miatt a ropogósabb ételek után nyúltam - a chips volt a kedvencem. Ezt helyettesíteni úgy tudod, hogy hasonló textúrájú de egészséges ételeket választasz, pl. répa, zeller, esetleg sütsz édes burgonya vagy zellergumóból chips-et. Ezek mind kiválóak. Vagy magvakra is le tudod cserélni. Nem vagyok a drasztikus változtatások híve, ezért nem ajánlom Neked se. A pici változások sokat lendíthetnek és az akaraterődet is edzhetik.
Egy másik technika a vizualizáció: otthon nyugodt körülmények között adsz magadnak 10 percet, amikor befelé figyelsz. Elképzeled azt a szituációt ami kiváltja benned a stresszt és egy olyan reakciót képzelsz el, ami más irányba tereli a helyzet kimenetelét. Mondok egy példát: Az a forrása a dolognak, hogy nem tudsz nem-et mondani, mert félsz hogy emiatt kirúgnak. Elképzeled, hogy kedvesen segítséget kérsz a főnöködtől a feladat megoldásához, és elmondod, hogy mennyi idő lenne, mit tudnál te tenni, és így mindenki normálisan reagál a dologra, te pedig megkönnyebbülsz. Ezt úgy is hívjuk, hogy átkeretezés. Az agy pedig nem tud különbséget tenni a valós emlékek és az elképzelt "emlékek" között. Így végül átírhatod a saját válaszreakcióidat.
Kíváncsi vagyok mik a tapasztalatok! :)

Tea with Adri

Berecz Adri vagyok, okleveles coach, NLP Mester és energiagyógyász. Ambíciózus, motivált nőknek nyújtok segítséget abban, hogy felülkerekedjenek a negatív gondolataikon, újra rátaláljanak a valódi énjükre és a legjobbat hozzák ki magukból. Küldetésem, hogy segítsek eljutni a „nem vagyok elég” állapotból a megingathatatlan magabiztosságig és, hogy Te is azt az életet éld, amit megálmondtál magadnak! További információkért látogass el a www.teawithadri.com -ra!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása