Tea with Adri

Életvezetés - Karrier - Egészség - Life coaching

Vigyázz, kész, rajt? – CÉL!

Oprah Winfrey szerint az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok, bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni. Röviden összefoglalva ennyi lenne a recept: kitűzni egy célt, majd nem hagyni, hogy mások eltántoríthassanak annak elérésétől. Nemrég híres nők inspiratív gondolatait osztottam meg veletek Facebook oldalamon, minden nap egyet-egyet. Mert elérkeztünk mai témánkhoz: a céljainkhoz.

highland-2599412_1280.jpg

Bluma Zeigarnik orosz pszichológus kedvenc kávézójában a pincéreket figyelve vette észre, hogy csak azokra a rendelésekre emlékeznek, amelyek még függőben vannak. Úgy gondolta, hogy erre a feszültség a magyarázat: agyunk mindig tudni szeretné, mi következik, és ha bekövetkezik, akkor tovább pörög a következő feladaton. Ezt hívják Zeigarnik-effektusnak, és arra utal, hogy mennyi múlik az első lépésen, azon, hogy az mennyire hozza lendületbe az egész folyamatot – ez lehet ugyanis a siker záloga.

Mit szeretnél?

Célunk bárhol és bármi lehet:

  • karrierrel kapcsolatos: az álommunka elérése
  • párkapcsolati: boldog család, a nagy ő megtalálása
  • kreatív: valaminek a megalkotása, megteremtése
  • fejlődéssel, tudással, tanulással kapcsolatos: tudományos fokozat megszerzése, új terület megismerése
  • családi élet: új ház, nyaralás, stb.

Általános szabály nincs: teljesen változó, hogy kit mi motivál. Lehet, hogy nekem a tanulás és a párkapcsolat a legfontosabb, Neked az, hogy elnök legyél a cégnél, ahol dolgozol, vagy hogy eljuss Afrikába. 

Anyám azt mondta, bármit megtehetsz, ha igazán elhatározod magad! Ha lusta vagy, akkor elbuksz. De ha tényleg elhatározod és megküzdesz érte, akkor bármit elérhetsz. (Meryl Streep)

Az út a célig..

pexels-photo-220147.jpeg

Céljaink elérésének, illetve az odavezető útnak ugyanis sajnos vannak buktatói, amelyeket jó, ha szem előtt tartunk:

  • Képzeld el az utat. Hajlamosak vagyunk sajnos eleve beleélni magunkat abba, hogy már elértük az áhított célt. Maradjunk az egyik fenti példánál: vezető pozíciót szeretnél a cégnél, ahol dolgozol, szinte már abban a sarokirodában érzed magad, ami ahhoz jár majd. Nos, pont ez a baj! Azt képzeld el, hogyan kell majd teljesítened, milyen helyzetekben kell megmutatnod a képességeidet, akár milyen áldozatokat kell hoznod (idő…), hogy beleülj abba a székbe. Ha végiggondolod, akkor egyrészt látod majd a konkrét lépéseket, amelyek szintén segítik a megvalósítást, másrészt nem is lesz annyira ijesztő és távoli a cél elérése. Harmadrészt, kiderül, hogy mennyire a Te célod, mert:
  • Az elkötelezettség hiánya – gondold ki, mit szeretnél, majd vesd össze a lehetőségekkel. Ha piszok elérhetetlennek látszik, de továbbra is a magadénak érzed, akkor jó.
  • Régi barátunk: a halogatás (korábbi cikkem) – koncentrálj a részletekre, figyeld és tartsd be a határidőket, az ütemezésed, ezzel elejét veheted a halogatásnak.
  • És végül: sajnos van, amikor egy-egy célt el kell engedni, szembe kell nézni azzal, hogy nem sikerült. Majd új célt kitűzni.

Az élet hosszú. Miért kellene bárkinek is a múltban élnie, ha élhet a jelenben is? Miért ne engedhetné meg magának bárki, hogy a jövője ragyogó és izgalmas legyen? (Cameron Diaz)

 Céljaink mindnyájunknak vannak, kisebbek, nagyobbak, egész életre szólók, mint ahogyan napiak is. Természetesen lehet és kell is különbséget tenni közöttük, annak ellenére, hogy elérésükben nincs is akkora különbség.

A jövőnek álmodunk, de a jelenben élünk.

Hogy az álmok megvalósuljanak, azaz célok legyenek, tervezni kell. Ehhez első lépésben gondold végig, hol tartasz most – ha kell vagy segít, akár le is írhatod. Készíts egy listát, segít majd értékelni a jelenlegi helyzetedet, és remek kiindulási alap a következő feladatokhoz, azokhoz, amelyek egyelőre elválasztanak a célodtól.

A következő lépés, hogy: 

Jöjjenek a konkrétumok: pontosan mit szeretnél elérni? Az például, hogy „jobb életet szeretnék” vagy „boldog szeretnék lenni” nem elég pontos, konkrét cél. A legfontosabb ugyanis, hogy jól válaszunk célt. Szakértők szerint lényeges, hogy ez ne hirtelen döntésből szülessen, ne átgondolatlan legyen. Legyen viszont mögötte belső elkötelezettség, elköteleződés. Ehhez meg kell vizsgálni a motivációt, majd meg kell tervezni a konkrét lépéseket, sőt azt mondják, érdemes akár egy táblázatot is készíteni, ami majd sorvezetőként mutatja az utat. A jó cél ugyanis irányt mutat. Kiválasztása ezért belső folyamat eredménye, a test és a lélek együttes munkája.

Ülj le, lazulj el, figyeld a gondolataidat, a belső hangodat, meditálj. Kapcsold ki a telefont, tedd félre a laptopot, kerüld el a tévét. Maradj csak te a gondolataiddal – aztán már Te, a céljaiddal.

Ha boldog szeretnél lenni – akkor vizsgáld meg, mi kell ahhoz, hogy boldog légy. Mi jelenti a boldogságot? Menjünk bele a részletekbe: mit szeretsz csinálni, milyen tevékenység tesz boldoggá. Ha ezt a tevékenységet választod, akkor hol lehet a végállomás? És az valóban boldoggá tesz majd? Hagyd, hogy száguldozzanak a gondolataid – és akár a kezed a papíron. Az elején lehet, hogy kicsit szédítő lesz, de végül letisztul majd.

Okos célok
goal-setting.png

A cél kiválasztásában, illetve pontosításában segíthet az úgynevezett SMART (okos) módszer. Ez alapján a célod legyen:

  • konkrét (specific) – vagyis ne valamilyen álomképet kergess, hanem pontosan tudnod kell, mit szeretnél elérni!
  • mérhető (measurable) – ez Neked segít, hogy tudd, hol tartasz a siker felé vezető úton.
  • valóságos (realistic) – őszintének kell lenned magaddal azzal kapcsolatban, hogy a kitűzött cél valóban elérhető-e vagy csupán egy álomkép… Utóbbi esetben érdemes újra meghallgatnod a belső gondolataidat, jobban figyelned arra, milyen vágyakat közvetítenek!
  • időben behatárolt (timely) – érdemes kitűzni határidőt, akár a nagy célról, akár kisebb „rész-célokról” van szó.

Végül aztán, miután kiszaladgálták magukat a gondolataid – és akár oldalakat is teleírtál –, elérkezik a béke pillanata: tisztán látsz majd. Látod, hova szeretnél eljutni, és ahhoz mikor mit kell tenned.

Tisztázás 

Íme pár kérdés, ami előrelendítheti a gondolkodásod:

  • Ki akarok lenni?
  • Mit akarok elérni?
  • Miért akarom elérni ezt a célt?
  • Mit fogok érezni, ha elérem a célt?
  • Elég nagy és jelentőségteljes a cél ahhoz, hogy minden nap tegyek érte?
  • Összhangban van célom azzal aki vagyok és az értékeimmel?
  • Mik azok a lépések, amiket akár naponta hajlandó vagyok megtenni?
  • Mi az, amiben hajlandó vagyok kompromisszumot kötni?
  • Honnan tudom, hogy elértem a célomat?

 

A siker akkor jelentőségteljes és élvezetes, ha azt a sajátodnak érzed. (Michelle Obama)

Mindegy tehát, hogy színésznők vagy doktorok szeretnénk lenni, hogy a világ vagy épp a családunk elismerésére vágyunk. Abban szakértők és laikusok is egyetértenek, hogy elhatározás és kitartás kell az elérésükhöz. Mert érezhetjük úgy, hogy „feladom”, „lemondok róla”, „elérhetetlen” – nos, pont ilyenkor kell még egy lendületet vennünk, megtalálni lelkünkben azt az utolsó energiamorzsát, ami átsegít majd ezen a nehézségen is.

A lényeg: ha egy terv nem működik, nem a célt kell lecserélni, hanem a hozzá vezető utat és eszközt.

Újratervezni nem szégyen, hanem előny! :)

Hogyan tovább?

20688741_165996933973211_8101044095398445056_n_1.jpg 

Ha nem tudod honnan indulj el, adok egy segítséget: a holnapomon (www.teawithadri.com) találsz egy ingyen letölthető ebook-ot – Az életet kereke, ami nagyon hasznos segítség a jelen helyzeted kivizsgálására, arra, hogy letisztázd hol vagy most. Innen már csak egy lépés a célok kitűzése!

Amióta az eszemet tudom, megvoltak a céljaim. Van, hogy jobban, és volt olyan is, hogy kevésbé lelkesen harcoltam ezek eléréséért. Mert nem mindig könnyű – ha gondolod, beszéljünk róla!

És a végére tartogattam még egy idézetet. Mert mint mindent, megközelíthetjük ezt humorosan is:

Felmérések bizonyítják, hogy nem a szerelem tesz boldoggá, nem is a gazdagság vagy a hatalom, hanem az elérhető célokért folytatott harc; és mi a fogyókúra, ha nem ez? (Helen Fielding)

joy-2483926_1280.jpg

*A képekért köszönet a Pixabay-nek és a Pexels.com-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://teawithadri.blog.hu/api/trackback/id/tr3112916641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tea with Adri

Berecz Adri vagyok, okleveles coach, NLP Mester és energiagyógyász. Ambíciózus, motivált nőknek nyújtok segítséget abban, hogy felülkerekedjenek a negatív gondolataikon, újra rátaláljanak a valódi énjükre és a legjobbat hozzák ki magukból. Küldetésem, hogy segítsek eljutni a „nem vagyok elég” állapotból a megingathatatlan magabiztosságig és, hogy Te is azt az életet éld, amit megálmondtál magadnak! További információkért látogass el a www.teawithadri.com -ra!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása