Tea with Adri

Életvezetés - Karrier - Egészség - Life coaching

Figyeld a macskát, csípd el a stresszt!

A modern kor betegsége – mondják, a szolgáltató, fogyasztó és rohanó emberé, aki mindent kicsit túlgondol és már alapból ideges. Ebben ugyan nagy igazság van, de tegyük hozzá gyorsan, hogy egy középkori királylány, aki férjét/apját, a királyt és persze a fele birodalmat, a trónörökös(öke)t, az udvartartást, stb. is féltette, nos, talán ő is tudna mesélni a stresszről. Sőt, nem csak az emberek küzdenek vele, hanem az állatok is. Amikor egy addig békésen doromboló cica felhúzza a hátát és láthatóan nem tetszik neki valami vagy valaki – na, az is stressz…

stressed-woman-at-work-11-things-stressed-out-people-say-by-healthista.jpg

A stressz valójában válaszreakció, illetve válaszreakciók összesége, amelyet az emberi szervezet (a test és a lélek együtt) ad a nyugtalanító külső hatásokra, a szakirodalom küzdelmi- vagy menekülési ösztönnek is nevezi. Ekkor szervezetünk, bár nincs közvetlen életveszélyben, mégis annak megfelelően reagál (üss vagy fuss válaszreakcióval), nyugtalansággal, szorongással. Pláne, ha nem is annyira idegi (mert ne feledjük a stresszt akár bizonyos hangok is kiválthatják), hanem lelki alapja van. Házasságkötés, válás, munkahelyi túlterheltség, családi feszültségek – ezek együtt, és a nyomás máris állandósul, állandó a megfelelni akarás is, minden idegszálunk és agytekervényünk a maximumon kell, hogy pörögjön. Ez a kényszer a szervezetet is megpörgeti: felszaporodnak az úgynevezett stresszhormonok, amelyek aztán elindítanak egy láncreakciót. Ver a szív, ver a víz, nő a vérnyomás. A folyamatos feszültség teljesen kimerít, végül depresszió, krónikus fejfájás, magas vérnyomás, asztma, reuma, fekély, nőgyógyászati panaszok, meddőség lesz a hatására.

pexels-photo-313690.jpeg

Ha ezeket érzed, az bizony stressz:

-        állandó fáradtság, kimerültség, levertség

-        álmosság, hiába aludtad végig az éjszakát, semmihez nincs kedved, csak visszafeküdni az ágyba

-        hőemelkedés, amivel szintén a szervezet védekezik a túlterhelés ellen

-        mellkasi szorítás (mint a pánikbetegségnél)

-        izomgyengeség, zsibbadás a végtagokban

-        koncentrációs zavarok, nehezen tudsz odafigyelni akár a korábban rutinnak számító feladatokra is

-        legyengült immunrendszer, amit az is jelez, hogy gyakrabban vagy beteg, elkapod az influenzát

-        étvágytalanság, fogyás, hiszen a gyomrod egyfolytában „görcsben van”

-        többet dohányzol, eszel vagy iszol, állandóan rágózol, csikorgatod a fogad

-        oktalan ingerlékenység, cinizmus, szomorúság, a humor elvesztése

Fontos, hogy a fentiek nem csupán a stressz jelei, lehetnek más betegség tünetei is. Azonban ha párat érzékelsz magadon, javasolt felkeresned szakembert.

Válaszolj a stresszre!

Amit legkönnyebben úgy tehetsz meg, ha felkészíted a szervezeted a kezelésére, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy ismerd fel és meg a tüneteit, ami a fentiek közül bármelyik vagy egyszerre több is lehet, ez mindenkinél más és más. A különböző stresszkezelő technikák célja, hogy a stressz-szel ellentétes választ váltsanak ki, vagyis lassuljon például a szívverés, csökkenjen a vérnyomás. Ezt azonban elő kell idézni, hiszen a stresszreakcióval ellentétben a válaszreakció nem automatikus. Tudatosan kell tenni érte, sőt kell hozzá kitartó gyakorlás is. Tudományosan bizonyították, hogy ha sikerül kiváltani a szervezet válaszát a stresszre, változik a hormonszint, nyugodtabb leszel, vagyis kezeled a stresszt.

Ismételj és ismételj!

Első körben ki kell választani azt, amit válaszként szeretnél használni. Lehet ez:

-        egy szó vagy egy mondat, mint egy mantra vagy egy ima

-        mozdulat- vagy gyakorlatsor (torna, kocogás, guggolás, joga, stb.)

-        meditáció, relaxáció, légzőgyakorlatok

-        kreatív tevékenység: kötés, rajzolás

A válaszreakció hatásosságának az egyik, ám legfontosabb kulcsa a rendszeres ismétlés. Kezdésnek mondjuk naponta kétszer, legalább 15-20 percig gyakorold a kiválasztott tevékenységet úgy, hogy nagyon figyelj arra, hogy közben más gondolatokat ne engedj előtörni és a tudatodba férkőzni. Koncentrálj csak arra, amit éppen csinálsz! Így ellazítod a túlpörgetett lelket (és testet) – és megalapozod a védelmét a többi időszakra. 

Megelőzés és tervezés

Ami nem más, mint az önmagunkkal való törődés. Hitünk és érzéseink megélése, de a test ápolása is, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás. Megfelelő odafigyeléssel és akár a mindennapok konkrét megtervezésével is sokat tehetsz. Ha például fokozza a stresszt, hogy úgy érzed, „eltemetnek a hullámok”, akkor az előző este, mikor már minden csendes vagy a reggeli kávé/tea mellett állj neki tervezni. Elő a papírt és a ceruzát, a telefon jegyzetét, és írd le szépen, milyen feladatokat kell elvégezned. De ne csak azt sorold fel, hogy „elmenni a piacra”, meg „gyógyszertár”, hanem valóban mindent:

-        szendvics a gyerekeknek uzsonnára

-        délelőtti telefonok: megrendelő1, ügyfél2, főnök3, vízszerelő, bébiszitter

-        ebéd: 12:30

-        elkészítendő anyagok: beszámoló1, jelentés2

-        megbeszélések:...

-        18:30 edzés

-        esti telefonok: szülők, szomszéd

és így tovább...

Ezzel ugyanis tudatosságra tudsz váltani, és a sok elvégzendő feladat valóban feladat lesz, nem stresszforrás. És mennyivel jobb érzés este egy zöld pipákkal kipingált listát nézni, mint káoszban lefeküdni!

Fontos az is, hogy utánajárj, valójában mi váltotta ki a stresszt, mi volt az utolsó csepp a pohárban, vagy éppen mi indította el a kialakulását, és azt tudod-e kezelni. Ha úgy érzed, ebben a segítségedre lehetek, akkor egy tea mellett beszéljünk róla!

 

* a képekért köszönet a heltistának és a musicacademy-nek.

A bejegyzés trackback címe:

https://teawithadri.blog.hu/api/trackback/id/tr8912801506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tea with Adri

Berecz Adri vagyok, okleveles coach, NLP Mester és energiagyógyász. Ambíciózus, motivált nőknek nyújtok segítséget abban, hogy felülkerekedjenek a negatív gondolataikon, újra rátaláljanak a valódi énjükre és a legjobbat hozzák ki magukból. Küldetésem, hogy segítsek eljutni a „nem vagyok elég” állapotból a megingathatatlan magabiztosságig és, hogy Te is azt az életet éld, amit megálmondtál magadnak! További információkért látogass el a www.teawithadri.com -ra!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása