Tea with Adri

Életvezetés - Karrier - Egészség - Life coaching

Tedd, ne tedd… vagy később tedd? Avagy mi, a halogatás művésznői

Tudom, tudom. El kellene már kezdenem írni, de előtte még iszom egy teát. És meg kellene csinálnom azt a másik anyagot is. Na, azzal kezdem majd ebéd után…. Ó, már négy óra? Akkor majd holnap… Ismerős? Nyerni nem nyerünk a halogatással semmit. Veszteni annál többet „tudunk”: időt, energiát, motivációt… Miért tesszük mégis?

favim_com.jpgKép forrása: favim.com

Egy magyarázat szerint a halogatás valójában evolúciós örökségünk: viszonylagos bőségben és biztonságban élünk, ha nem készül el egy anyag határidőre vagy nem visszük le a szemetet, mielőtt teljesen megtelik a kuka, még nem fogunk fenyegetettségben élni. Ezzel szemben több ezer évvel ezelőtt igenis volt kockázata annak, ha valaki elhagyta a biztonságot nyújtó barlangot. Vagyis valóban jobban járt, ha csak akkor ment vadászni, amikor már muszáj volt. Ráadásul, amíg utóbbinak az ösztöneinkhez és a szükségleteinkhez volt köze (a félelem nagy úr), addig a most halogatott dolgok nem ennyire kézzelfoghatók.

A halogatásnak több oka is lehet, melyek mindig valamilyen belső disszonanciából erednek – de mint minden, ez is a gondolatainkon és a viszonyulásunkon alapul. Belső hiteink szabnak gátat, tartanak vissza minket dolgok megtételétől. Szerepet játszik benne a motivációnk, és az is, mit gondolunk magunkről és a képességeinkről. 

Halogatok, amikor

  • azt érzem a feladat nagyobb nálam – azt sem tudom, hány fokon kellene kimosni, felhívom inkább anyát
  • vagy pont, hogy nem érzem, hogy annyira fontos lenne a feladat – majd kimosok holnap
  • a saját magamba vetett hitem inog meg és képességeimet megkérdőjelezem – és ha összemosom, aztán minden zokni rózsaszín lesz?!
  • annyira nem érdekel és csak felesleges energiapazarlásnak tartom – ááh, majd felveszem a farmerom inkább
  • annyira nagynak és elvégezhetetlennek tűnik a feladat, hogy nem tudok hozzáfogni – a fehéreket mossam vagy a színeseket, legyen inkább törölköző vagy az ágynemű? Nem tudom mivel kezdjem
  • hiábavalónak érzem – hiába mosom ki, nem fog rám jönni a fekete szoknya
  • attól tartok mások mit mondanak majd – hiába jön rám, nem áll jól, kinevettnek, minek kimosni
  • nem vagyok benne biztos, hogy mit kell csinálni – nem is mosni kellene, hanem teregetni?!
  • úgy érzem nincs meg minden információm – nem találom a kezelési útmutatót, á hagyjuk!
  • Hiába áll 24 órából a napom, 36-ra elég munkát vállalok a nyakamba – még előbb takarítok, szemeteszsákot cserélek, festek, locsolok, leviszem a kutyát, főzök, befejezem a munkám amire bent nem volt időm, olvasok, tornázok, ja és mosnom is kéne.. 

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra?

Nagyon jó hír nekünk nőknek: kutatások szerint inkább a férfiakra jellemző a feladatok elodázása. Egyes kutatások szerint veleszületetten vagyunk halogatás-mentesebbek, hiszen egyrészt eleve szabályozottabbak vagyunk a hormonális ciklusok miatt, másrészt a gyermeknevelésbe sem fér bele a majd.

A halogatás hősi karakterei – kik is azok a művésznők?

indexff.jpg http-_www_dailymail_co_uk.jpg http-_www_hersweat_com.jpg http-_exmoorjane_com.jpg http-_allswalls_com.jpg
  • a drámakirálynő: nekem senki nem mondja meg, hogy mit kell csinálni, na csakazért sem!
  • a mindent bevállaló: persze, persze, ezt is megcsinálom. Ha lesz rá időm..
  • a kényelmes: a feladat várhat, van jobb dolgom is, iszom egy kávét..
  • a túlzott maximalista: el sem kezdem, annyira sokat kell tenni, hogy tökéletes legyen..
  • a sodródó: nem tervezem el, majd alakul. Vagy nem.. rábízom az életre..

Amit ma megtehetsz, tedd meg ma!

A lényeg az, hogy a „nincs kedvem megcsinálni” érzés elvezessen oda, hogy örömmel, rutinszerűen, kihívás és frusztráció-mentesen készüljenek el a dolgok. Sokat segíthet például, ha nem egyben, hanem részekre bontva nézünk egy-egy feladatot. A fentinél maradva, a mosást csak mosásként (nem a vele járó teregetéssel és vasalással, ruhák elpakolásával járó feladat-folyamként) kezeljük. A teregetést és a vasalást, illetve a ruhák elpakolását pedig szintén önálló feladatként. Így szétválasztva, kellően beütemezve nem is egy bizonytalan ideig tartó folyamat lesz – hanem 10 perc most, 15 perc egy óra múlva, 1,5 óra holnap. Beütemezhető? Igen. És ha mellérendelsz olyan dolgokat, amiket szeretsz, akkor azokra terelődik a hangsúly. Amíg a gép mos, megnézhetsz egy részt a kedvenc sorozatodból, süthetsz vagy főzhetsz valamit, ha szeretsz tenni-venni a konyhában, elmehetsz sétálni, kávézni, beülhetsz a kádba, a habokat csapkodva, stb.

Tehát a legegyszerűbb módja a halogatás legyőzésének, ha a ránk váró feladatokat rangsoroljuk, kategorizáljuk, időkorlátokat adunk neki. Így válnak áttekinthetőbbé a feladatok.

Az Eisenhower mátrix például szuper megoldás lehet. A mátrix így néz ki:


matrix.png  

Tovább mennél? A következő tippek szintén segíthetnek:

  • Ne vállalj be mindent – gyakorold a NEM-et mondás művészetét
  • Bátran legyél őszinte – magadhoz és másokhoz is, ismerd be ha nincs időd rá
  • Figyelj azokra a tényezőkre, amik elvonják a figyelmed
  • Bármilyen nehéznek tűnik is, egyszerűen csak csináld!

Az igazi megoldás azonban az, ha megfejtjük a halogatás igazi okát, vagyis megkeressük az ezt kiváltó bizonytalanság okát. Ehhez önismeretre és értékelésre van szükség, határaink és képességeink azonosítására.

Egy szuper kérdés, amit akkor kaptam, amikor rajtakaptam magam a kínzó halogatáson: mikor vált fontossá az adott feladat? – Tehát mikor kezdtem el akkora hangsúlyt adni az adott dolognak, hogy a sima élvezetből átváltott megoldandó Problémává.

Te miben halogatsz? Mikor tudod fülöncsípni magad?

Ha érdekel mélyebben a téma, ne halogasd – üljünk le és beszéljünk róla akár most, egy tea mellett!

www.teawithadri.com

 

*A képekért köszönet a dailymail.co.uk-nak, favim.com-nak és a allswalls.com-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://teawithadri.blog.hu/api/trackback/id/tr5412817390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tea with Adri

Berecz Adri vagyok, okleveles coach, NLP Mester és energiagyógyász. Ambíciózus, motivált nőknek nyújtok segítséget abban, hogy felülkerekedjenek a negatív gondolataikon, újra rátaláljanak a valódi énjükre és a legjobbat hozzák ki magukból. Küldetésem, hogy segítsek eljutni a „nem vagyok elég” állapotból a megingathatatlan magabiztosságig és, hogy Te is azt az életet éld, amit megálmondtál magadnak! További információkért látogass el a www.teawithadri.com -ra!

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása